zaterdag 4 oktober 2014

Wat is mijn visie op de samenleving?

Hallo

Tijdens de eerste les van Religie, Zingeving en Levensbeschouwing werd ons de vraag gesteld, hoe wij de samenleving zien? Hierbij moest iedereen 5 foto's verzamelen van hoe hij/zij de samenleving ziet. Nadien werden deze foto's besproken in groepjes. Dit leverde enkele hevige discussies op. Zo werden we ook meteen geconfronteerd met het feit dat iedereen een andere mening/visie heeft op de samenleving.

Hieronder zal ik mijn 5 foto's bespreken die ik uitgekozen heb. Volgens mij tonen deze foto's een duidelijk zicht op hoe ik de samenleving zie. Wanneer je niet akkoord bent, mag je gerust reageren!

Veel leesplezier!

1.
Winter K (Website).(15-09-11). Armoede in Amerika. Geraadpleegd op 4 oktober 2014 via http://www.nieuwscollectie.nl/2011/09/armoede-in-amerika.html
 
Deze foto stelt de kloof tussen arm en rijk voor. Wanneer we onze samenleving vanop een afstand bekijken dan zien we dat er steeds een grotere kloof komt tussen armen en rijken. Ik vind dit zeker niet kunnen. Hoe de overheid nu bezig is zal dit zeker niet beter worden, maar ik vind dat we stappen moeten ondernemen om dit tegen te gaan. Iedereen verdient gelijke kansen. De wereld mag niet zo in elkaar zitten dat rijken alles bereiken en armen niets. Een arme moet beter ondersteund worden door onze samenleving. Nu krijgen enkel de rijken de aandacht, terwijl deze dit zeker niet nodig hebben. We moeten de kloof verder blijven wegwerken en niet omgekeerd!
 
 
 
2.
Leferinck (Website). (z.j). Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Geraadpleegd op 4 oktober 2014 via http://www.leferinkonline.nl/klantenservice/maatschappelijk-verantwoord-ondernemen/1457180/index.html
 
Deze foto drukt het feit uit dat iedereen zijn eigen wereld creëert. Iedereen leeft op zijn eigen wereldbol en er wordt niet meer omgekeken naar anderen. Wanneer we terug in de tijd gaan, zien we dat mensen klaar stonden voor elkaar. Was er nog maar een klein geschil, de mensen stonden paraat voor elkaar. Wanneer nu iemand in moeilijkheden zit, dan wordt dit volledig genegeerd. De medemens is niet meer belangrijk voor onze samenleving. Iedereen mag zijn eigen leven leiden en zijn eigen wereldbol creëren maar steeds moet er wat meelevendheid zijn. Mensen moeten net zoals vroeger weer opkomen voor elkaar! Elkaar ook weer verdedigen! Al de haat die zich in de wereld afspeelt moet verdwijnen.
 
 
 
3.
 
 
Dit drukt diversiteit uit. Wanneer we onze samenleving bekijken dan zien we heel veel diversiteit. Zowel in de mens als in de culturen. Wanneer we ons eigen land bekijken dan zien we dat er meer dan één cultuur aanwezig is. Dit levert tot een diversiteit in ons land. Ik vind het positief dat alle culturen zich verspreiden over de hele wereld. Wanneer we enkel en alleen al kijken op het vlak van eten, dan hebben we nu een veel bredere kijk op voedsel. Specialiteiten van elders zijn nu ook gewoon te verkrijgen in ons eigen land. De samenwerking van verschillende culturen biedt dus enkel en alleen maar voordelen.
 
 
 
4.
 
 
 
Als we onze samenleving bekijken dan moeten we dit ook zeker doen op vlak van technologie. Technologie heeft erg veel impact op onze manier van leven en op hoe onze samenleving is veranderd. Wanneer de gsm zijn intrede deed zagen we onmiddellijk een grote verandering op het sociaal leven van de mens. Voor het ontstaan van de gsm moesten mensen mondeling met elkaar afspreken om elkaar dingen te vragen. Nu moet men slechts een sms sturen. Zo zien we dat mensen minder en minder een sociaal leven uitbouwen. Het meeste contact gebeurt gewoon via de gsm. Ook de social media heeft hier een rol bij gespeeld. Mensen kunnen elkaars belevenissen/gebeurtenissen waarnemen via social media. Zo moet men dus ook niet meer fysiek afspreken met elkaar om gedachten uit te wisselen of om verhalen uit te wisselen.
 
 
 
5.
 Radio 2 (Website). (02-05-13).Helpdesk cash geld storten. Geraadpleegd op 4 oktober 2014 via http://www.radio2.be/artikel/helpdesk-cash-geld-storten-voor-iemand-anders-kan-niet-zomaar 
 
In de maatschappij draait alles om geld. Wanneer we de actua volgen dan zien we dat er 3/4 wordt besteed aan geldzaken. Neem nu als voorbeeld; de besparingen die de regering wil doorvoeren. Als mens krijg je het gevoel dat er een mes op je keel wordt geplaatst. Vroeger was er bijna nooit sprake van een besparing en nu beheersen de besparingen ons leven. Wanneer je als mens geen geld hebt, dan kan je ook niet veel bereiken in onze samenleving. Zo vat ik dit toch op. Rijken bereiken alles, armen worden aan hun lot overgelaten.



 
Zo dit waren mijn visies op de samenleving. Wanneer jij een andere mening deelt over één van mijn foto's of over de samenleving, mag je deze hier gerust altijd achterlaten.
Aarzel zeker niet om te reageren!
 
 
Groetjes Ellen
 
 

3 opmerkingen:

  1. De kloof tussen arm en rijk wordt groter. Die is historisch ontstaan. Dit kunnen we zonder extreme middelen niet terugdraaien. Bekijk het ook eens omgekeerd: mag iemand die werk creëert voor anderen uit de maatschappij en hen zo ook een beter leven verschaft, het dan niet iets beter hebben? Een evenwicht vinden tussen de twee partijen is en zal moeilijk blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Pedro

    Ik had dit nog nooit zo bekeken zoals jij. Nu u mij deze visie hebt bijgebracht, neem ik die zeker mee. Er zal altijd een kloof zijn maar zoals je zegt, het zal moeilijk zijn om een evenwicht te vinden tussen beiden.

    Bedankt voor je verruiming!

    Groetjes Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi verwoord Ellen, ik vind er veel waarheid in terug!

    BeantwoordenVerwijderen